image4


© PARTDESIGN ApS | Hobrovej 317A | 9200 Aalborg SV | +45 70 70 20 46 | cvr 32076033 | www.partdesign.dk

Udviklet af XIGRAFFIX

English language

Fra CNC til sprøjtestøbning

print


Set i forhold til bearbejdning, er der overvejende 2 grunde til at sprøjtestøbe - den designmæssige frihed og det økonomiske aspekt. Det kræver forskellige briller, så lad os i det følgende se på begge og lade læseren vurdere.

Industrielt Design


Produktets fødsel


Selv om der er undtagelser, har den industrielle designer oftest øjnene rettet mod formen frem for fremstillingen. Dobbeltkrumme overflader er i dag ikke noget problem at lave i et CNC bearbejdningscenter, men valg af materialer og farver er begrænset, ligesom overfladestrukturen er en begrænsning. Den kræsne forbruger kender måske ikke de alternative fremstillingsprocesser, men forventer at produktets udseende er attraktivt. Det er vores erfaring, at det æstetiske i stigende grad også er vigtigt, når der sammenlignes industriprodukter. Funktionen kan sjældent stå alene, hvis der findes alternative produkter at vælge mellem. Vi ser ofte, at virksomheder med mindre serier i plast får emnerne bearbejdet frem. Man har måske ved produktets fødsel, ikke har været sikker på dets succes og ikke har villet investere i formværktøj. Men på et tidspunkt har styktallet måske nået et niveau, hvor det giver mening at gen-overveje et formværktøj. Enten for at produktudvikle, re-lanchere eller bare reducere emneprisen. Det økonomiske aspekt kan alle forholde sig til og det kræver bare simpel købmandsregning. Du kan se et eksempel nedenfor.

Produktets økonomi


En af vores kunder, laver produkter til den professionelle skønhedsbranche. Det er et nichemarked og derfor har man hidtil været godt tilfreds med det pågældende produktets udseende. Der anvendes 3 CNC bearbejdede emner i POM, med en god finish. Styktallet har været stigende og emnerne udgør en anseelig del af produktets pris, så det var naturligt at se på eventuelle besparelser.

image9


Lad os for eksemplets skyld antage, at de bearbejdede emner tilsammen koster 70 kr., at formværktøjet koster 40.000 kr. og at 3 sprøjtestøbte emner tilsammen koster 20 kr. Som grafen viser, er der break-even allerede ved omkring 800 sæt emner. Så det var med en god besparelse i vente, at kunden gik i gang. Det krævede lidt omdesign af emnerne, men med "one-stop-shopping" stod vi for hele processen og som en sidegevinst har kunden endda fået sit firmanavn indlejret i et af emnerne.

Download


Du kan selv lege med tallene ved at downloade regnearket her.
Bearbejder du selv emnerne frem og ikke kender produktionsprisen, kan du downloade en beregner for CNC omkostning. Kontakt os og få et værktøjs + emnepris, for at lave en mere præcis beregning.